Boheems Zwitserland high lights met full service

Vanaf: 179,00

Een tweedaagse reis door een schilderachtig landschap van vulkanische kegels: we bezoeken voormalige Nazi gevangenis en militaire fort in Terezín, de koninklijke stad Litoměřice, het nationale park Boheems Zwitserland met het indrukwekkende landmark Pravčická brána, we maken een bootocht, we genieten van een spa met wellness, we proeven wijn. We overnachten in een prachtig gelegen pension. Alles onder leiding van een toegewijde gids die mooie en indrukwekkende verhalen zal vertellen.

Beschrijving

Beschrijving

Extra informatie

Video

Video

High lights

High lights

 • Kasteel Děčín
 • Porta Bohemica – Velké Žernoseky wine makers
 • The royal town of Litoměřice
 • Terezín memorial
 • Pravčická brána and wild coombs on the Kamenice River
 • Pravčická brána: grootste natuurlijke poort
 • Soutesky punter boottochten door de diverse diepe kloven in het park
 • Uitkijkpunt Mariina Skála

Het programma in detail

Het programma in detail

 • Dag 1: Theresienstadt, Litoměřice en Boheems Zwitserland

  We beginnen onze tweedaagse reis door Tsjechisch Zwitserland met een bezoek aan het militaire fort in Terezín. We rijden door een schilderachtig landschap van vulkanische kegels – de Tsjechische Centrale hoogvlakte. We maken een stop voor de lunch in het historische gewelf van de koninklijke stad van Litoměřice.

  ‘s Middags komen we aan bij het grensstadje Hřensko in het hart van het nationale park en meteen vertrekken we naar de kloof waar de Kamenice rivier doorheen kronkelt. Dit dorpje vormt de toegangspoort tot Boheems Zwitserland, waarvan je vandaag gelijk het bekendste symbool zult tegenkomen: Pravčická brána, de grootste natuurlijk poort van Europa. Vanuit Pravčická brána daal je af naar de Kamenice kloof en ga je een stukje varen op een punterbootje. Dit onderdeel kun je ook achterwege laten als je liever wandelt. We passeren de smalle kloof in een punterboot, gaan te voet omhoog naar de nederzetting Mezná en vestigen ons in een gezellig pension.

  08:00 – 13:00 pick up at the hotel / airport, Terezín memorial visit, Litoměřice royal town, Lunch

  Zodra we de grens van de hoofdstad Praag verlaten, betreden we de vallei van de rivier de Labe, een land van hop, fruit en “Porta Bohemica” wijnranken. We bekijken de stad Terezín, met zijn uitgestrekte en grotendeels intact gebleven bastionversterkingen vanaf het einde van de 18e eeuw. In het hoofdfort, tijdens de 1,5 uur durende rondleiding, herinneren we ons dat deze plaats ooit Nazi-Duitsland diende als een Joods getto (https://actief-in-tsjechie.nl/theresienstadt-de-kleine-vesting/284/). Voor de lunch hebben we gekozen voor het restaurant Radniční sklípek in het nabijgelegen Litoměřice, dat, samen met een smakelijke maaltijd geserveerd in historische gewelven, ook een rondleiding biedt door een deel van de ondergrondse gangen van de stad.

  14:00-18:00 vulkaanlandschap, boottocht op de Kamenice rivier

  De weg naar Hřensko duurt ongeveer anderhalf uur van Litoměřice, hoewel al vanaf Děčín, de toegangspoort tot Boheems Zwitserland, we de schoonheid van de vallei van Labe kunnen bewonderen. We passeren de machtigste zandstenen canyon van Europa, op sommige plaatsen tot 300 meter diep. In totaal zijn er 52 zandstenen torens boven beide zijden van de Labe (Elbe). In de laagst gelegen gemeente van Tsjechië – Hřensko – gaan we tegen de stroom van de Kamenice-rivier door, door het kleine stadje, omhoog de kloof in, die steeds smaller zal worden.

  Na een aangename wandeling van 2 km in de schaduw van zandstenen kliffen komen we aan bij het begin van een cruise door een onbegaanbaar deel van het pad – in de pas van Edmund. Terwijl we de bizarre klifmonsters observeren, passeren we een 800 meter lang pootje tot Mezní-brug, waar we omhoog gaan langs het groen gemarkeerde pad. Het is een slog, maar de moeite waard. Na bijna 2 km zijn we in het kleine dorpje Mezná, van waaruit een prachtig uitzicht op de klif stad onder ons en de omliggende heuvels ontvouwt. We vestigen ons in de gezellige kamers van het mooi gelegen pension Na Vyhlídce (“Het uitzicht”).

  • Maaltijden: ontbijt, lunch en diner
  • Overnachting: Na Vyhlídce familie pension .
  • interactieve kaart
 • Dag 2: natuurfenomeen Pravčická brána, spa Bad Schandau en wijnproeven in Velké Žernoseky

  In de ochtend vertrekken we te voet via het betoverende rotsachtige labyrint naar de landmark van het nationale park Bohemian Switzerland – Pravčická brána. Bad Schandau, een klein kuuroord aan de Duitse kant van het park, biedt rust in de spa’s van Toscana Therme (https://www.toskanaworld.net/); en aan het einde van de dag proeven we op de terugweg uitstekende wijn bij de beroemde wijnmakerij Velké Žernoseky (http://www.melnickykost.cz/).

  8:00-17:00 Mezní Louka, Pravčická brána, Bad Schandau – Toscana Therme

  Na een stevig ontbijt vertrekken we lopend slechts 1 km naar de kleine nederzetting van Mezní Louka. Op een 6 km lang bewegwijzerd pad bewegen we ons nu langs de voet van de klifmuren en verbergen fascinerende geologische beelden die door de natuur zijn gemaakt gedurende duizenden jaren. Na ongeveer een uur wandelen in het matig veeleisende terrein, gaan we nu het Pravčická brána-terrein op. Ons uitzicht zal eerst vallen op het Sokolí hnízdo-kasteel, dat graaf Edmund Clary-Andringen in 1881 had gebouwd om belangrijke gasten te huisvesten.

  Pravčická brána, de grootste rotsboog op ons continent, kan niet over het hoofd worden gezien. Wanneer we door het terrein lopen, zullen we zeker de gegraveerde inscripties uit de 19e eeuw opmerken. De eigenaar van de plaatselijke herberg stelde gasten dus in staat om zichzelf direct te vereeuwigen op deze monumentale creatie. Hij leende hen een ladder voor dat doel. Een deel van het terrein bevat ook verschillende uitzichten – een ervan aan de voet van Pravčická Brána, de rest enkele tientallen meters hoger op de omliggende kliffen.

  Na het verlaten van het Pravčická brána-terrein, worden we opgewacht door een al even mooie wandeling door de kliffen, met interessante stops zoals de Tsjechische Brethren-grot. Vanaf Tři Prameny gaan we verder over het kronkelige bosasfaltpad naar Hřensko. Dit wordt gevolgd door een lunch in restaurant U kostela.
  Binnen een paar minuten komen we aan in het kleine kuuroord Schandau, een bekende excursieplaats aan de Duitse kant van het Nationaal Park. We stoppen 2 uur bij de Toscana Therme-thermen en kunnen genieten van het zwemmen tussen de kleuren, geuren, tonen en licht in een speciale tempel van vloeiend geluid met een koepel met een 360-graden projectie van dromerige lichtstranden.

  17:00-22:00 Velké Žernoseky- bezoek wijnkelders, diner, terugreis naar Praag

  We zullen ook niet stil blijven op de terugweg, en we zullen onze rit kleuren met een bezoek aan een van de bekendste Tsjechische wijnhuizen in Velké Žernoseky. De cisterciënzer orde van het Mariazell-klooster in Altzell bij Meissen was een enthousiaste bouwer van wijnmakerijen in de Labevallei rond Žernoseky. Er is geen geschikte kant in de vallei waar wijnstokken niet zijn geplant. De enorme kelderruimtes, ontstaan op het moment van hun werking, getuigen hiervan.

  In Tsjechië worden vooral in Zuid Moravië mooie wijnen gemaakt maar het meest noordelijke wijngebied bevindt zich in de regio rond Melnik. Door het klimaat van Tsjechië is het land vooral geschikt voor het maken van witte wijn. Enkele van de Tsjechische wijnen zijn van goede kwaliteit maar de wijnboeren ontbreekt het aan de naam en faam van hun bijvoorbeeld Franse collega’s. Een bezoek aan een wijnboer is doorgaans ongedwongen en zeer persoonlijk. De boer deelt graag zijn/haar passie kennis van het proces van wijn maken.

  De wijnkelders en het laat-barokke kasteel in Velké Žernoseky vormen een ondeelbare plaats die historisch, cultureel en technisch volledig uniek is qua gedenktekens. Het is een unieke en nog steeds functionele verbinding van kasteelgebouwen met enorme wijnkelders. De hoofdgevel van het kasteel is niet de toegang tot de kasteelkamers, maar tot de kelderruimtes!

  We kunnen uitkijken naar een bezoek aan alle kelders, een korte uitleg over de geschiedenis van de wijnbouw en de wijnbereiding en natuurlijk een proeverij van verschillende wijnmonsters. Onze reis sluit met een avond bash in de kasteeltent. Aankomst in Praag rond 22.00 uur.

Stel een vraag

Stel een vraag

  Beoordelingen (0)

  Beoordelingen

  Er zijn nog geen beoordelingen.

  Wees de eerste om “Boheems Zwitserland high lights met full service” te beoordelen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.