Gouden Mijl stadswandeling Praag

3.00 out of 5
(2 klantbeoordelingen)

Een groot gedeelte van deze “gouden” wandeling volgt – letterlijk – het spoor van de Boheemse vorsten. Zij regeerden vanuit de Praagse Burcht, maar woonden aan de andere zijde van de Moldau, in het nu verdwenen Koningshof: we lopen over de “Koningsweg”. De wandeling is, bochten en zijpaden meegerekend, ongeveer vier kilometer lang. We doen deze wandeling in drie tot maximaal 4 uur. De Gouden Mijl begint en eindigt bij een metrostation, in Praag trouwens al een hele belevenis vanwege de diepte. Maximaal 25 personen per gids is onze richtlijn.

Beschrijving

Praag, de Gouden Mijl

Deze wandeling doorkruist vier stadsdelen van de Tsjechische hoofdstad: de Burchtwijk (Hradčany), de Kleine Zijde (Malá Strana), de Oude stad (Staré Město) en de Nieuwe Stad (Nové Město).

Maximaal 25 personen per gids is onze richtlijn.

Praag is vooral een authentieke stad: sinds de middeleeuwen is er bijna niets veranderd in het stratenplan. Dat betekent dat het een stad is van kerken, kloosters, paleizen, torens, bochtige straatjes, oude bruggen over de rivier de Vltava, en fraaie pleinen. De (kunst-)geschiedenis laat zich hier van de gebouwen aflezen.

Na de romaanse en gotische periodes (de imponerende St. Vituskathedraal), heeft vooral de rijke barok een zwierig en deftig stempel op de stad gezet. Een stempel van goud. Vandaar de naam van onze wandeling: De Gouden Mijl. In de 17de en 18de eeuw liet elk adellijk geslacht een paleis in Praag bouwen. En ook de kerkelijke stand liet zich niet onbetuigd. Enkele van de mooiste Europese barokkerken komen we tegen, zoals de beide St. Nicolaaskerken. Het was ook in deze tijd (1784) dat de stadsdelen - toen waren het zelfstandige stadjes - waar we nu doorheen lopen verenigd werden tot de stad Praag.

Een eeuw later bloeide in deze Midden-Europese stad de Jugendstil. In Praag lijkt wel haast achteloos, en met gulle hand, gestrooid te zijn met deze versierende kunstuiting. Vaak schitteren én het barokverguldsel én het Jugendstilgoud van dezelfde gebouwen. Het Representatiehuis en befaamde hotel Evropa staan natuurlijk ook in onze route.

Een groot gedeelte van onze wandeling volgt - letterlijk - het spoor van de Boheemse vorsten. Zij regeerden vanuit de Praagse Burcht, maar woonden aan de andere zijde van de Moldau, in het nu verdwenen Koningshof: we lopen over de 'Koningsweg'.

Onze wandeling is, bochten en zijpaden meegerekend, ongeveer vier kilometer lang. We doen deze wandeling in drie tot maximaal 4 uur. De Gouden Mijl begint en eindigt bij een metrostation, in Praag trouwens al een hele belevenis vanwege de diepte.

Onderweg gelegenheid voor pauze met bijvoorbeeld lunchbuffet in gotische kelder of gewoon een verfrissende "pivo" op een terras in de zomer of in de winter een warme kop kava of caj.

Team Actief in Tsjechië wenst u alvast veel wandel- en kijkplezier.

Video

Stel een vraag

  Detailkaart

  2 beoordelingen voor Gouden Mijl stadswandeling Praag

  1. Anoniem

   Mijn man en ik hebben een heerlijke week (3-10 juli) gehad in Praag en het Boheems Paradijs. Het landschap en stedeschoon was prachtig, iedereen was uiterst vriendelijk en gastvrij, alle verbindingen verliepen prima en de bagage werd geheel volgens plan vervoerd. We willen jou en je team hartelijk bedanken voor alle voorbereidingen.

  2. 3 out of 5

   Luit van Hunenstijn

   Goed verzorgd! Zeer tevreden over gids Bozena in Praag.

  Een beoordeling toevoegen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Go to Top