Joodse Wijk Praag

Praag was eeuwenlang een van de belangrijke steden in de joodse diaspora. We weten met zekerheid dat er al sinds de 10e eeuw een joodse gemeenschap in Praag was. Op deze tour vertelt een deskundige gids het verhaal van de Praagse joden, hun gebruiken en cultuur. Je brengt een bezoek aan verschillende oude synagogen die delen van de collectie van het Joods Museum herbergen en loopt over de indrukwekkende oude Joodse begraafplaats. Bij meer dan 30 deelnemers graag even contact opnemen

OPENING HOURS:
SUMMER TIME 9 A.M. – 6 P.M. / WINTER TIME 9 A.M. – 4.30 P.M. (OPEN EVERY DAY EXCEPT SATURDAYS AND JEWISH HOLIDAYS)

Reduced admission: CZK 60
Children aged 6-15, students under 26

Free entry:
Children under 6

Beschrijving

Joodse Wijk Praag stadswandeling met officiële gids

Rondleiding door Joodse Wijk. Maak kennis met de indrukwekkende geschiedenis van de eeuwenoude Joodse wijk van Praag Josefov. Een erkende Praagse gids neemt je mee de wijk in, leidt je langs de vele monumentale bezienswaardigheden en vertelt over de geschiedenis en cultuur van de Praagse joden.

Joden in Praag

Praag was eeuwenlang een van de belangrijke steden in de Joodse Diaspora. In de tiende eeuw vestigden de eerste joodse handelaren zich in Praag. Al snel kregen zij problemen met het christelijke stadsbestuur, dat hen handelsbeperkingen oplegde. In de dertiende eeuw werden de Praagse joden gedwongen in een specifiek deel van de stad te wonen. Dit dichtbevolkte stadsdeel met haar nauwe steegjes werd door de Praagse bevolking al snel 'het joodse getto' genoemd. Door de eeuwen heen vonden er verschillende pogroms plaats en werden de joden veel beperkingen opgelegd. In de negentiende eeuw kregen de joden onder keizer Jozef II van het Heilige Roomse Rijk meer vrijheden. Het getto werd in deze periode naar de keizer vernoemd: Josefov. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de bewoners van Josefov door de nazi’s afgevoerd naar concentratiekampen. De meeste joden zouden nooit meer terugkeren. In de Pinkassynagoge zijn de namen te lezen van de bijna 80.000 Tsjechische joden die tijdens de Holocaust zijn vermoord.

Bezienswaardigheden

Vanaf het einde van de negentiende eeuw werd een groot deel van Josefov gesloopt om plaats te maken voor huizen voor de gegoede Praagse burgerij. Gelukkig bleven veel bezienswaardigheden, waaronder de zes synagogen die de wijk nog altijd telt, gespaard. Ook Adolf Hitler heeft deze bezienswaardigheden intact gelaten. Hij wilde de joodse wijk behouden als Museum van het Uitgestorven Ras. Uit alle delen van bezet Europa werden joodse artefacten naar Praag gebracht, om dit museum te vullen. Doordat zoveel monumentale panden de turbulente geschiedenis hebben overleefd, is Josefov tegenwoordig het best bewaarde complex van historische joodse monumenten in Europa.

De rondleiding

De rondleiding voert langs alle bezienswaardigheden van Josefov, waaronder de prachtige Spaanse synagoge en de oudste nog in gebruik zijnde synagoge: de Nieuw-Oud Synagoge. Ook het Joodse Raadhuis, waar het bestuur van de joodse gemeente van Praag zetelt, mag niet ontbreken. De gids leidt je over de joodse begraafplaats, die uit de vijftiende eeuw stamt, en langs het geboortehuis van de bekende auteur Franz Kafka. De rondleiding eindigt op het Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí).

Deze leerzame rondleiding biedt een unieke blik in het verleden en de cultuur van de joodse gemeenschap van Praag.

Meer informatie over Joodse Wijk op: www.jewishmuseum.cz

High lights:

 • Oude Joodse begraafplaats (Starý židovský hřbitov v Praze-Josefově)
 • Pinkassynagoge
 • Klausensynagoge
 • Maiselsynagoge
 • Oudnieuwsynagoge
 • Spaanse Synagoge

Inclusief:

 • Officieel erkende Praagse gids

Exclusief:

 • Entree Oud-Nieuw synagoge
 • Entree Oude Joodse begraafplaats en andere synagogen

Video

Stel een vraag

  Detailkaart

  Beoordelingen

  Er zijn nog geen beoordelingen.

  Wees de eerste om “Joodse Wijk Praag” te beoordelen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Go to Top